Hjälp oss att lösa verkliga problem – bli medgrundare och delägare i framtidens techstartup!

För två månader sen gick vi ut med en stor efterlysning bland Breakits läsare där vi uppmanade dem att skicka in sina bästa problem. Totalt fick vi in över 450 problem. Nu kan du vara med och lösa problemen och bli medgrundare och delägare i den nya startupen.

Alla framgångsrika företag har en sak gemensamt. De löser ett verkligt problem för sina kunder. Vi har testat de inskickade problemen på potentiella framtida kunder och har valt ut de 5 bästa problemen som vi tror har potential att bli framgångsrika bolag – förutsatt att vi tillsammans lyckas hitta lösningen på problemen.

Nu behöver vi din hjälp att lösa problemen!

Din roll?

Du kan hjälpa till att lösa problemet och bli delägare i bolaget på två olika sätt:

Advisory Board: Om du sitter med värdefull kunskap, men saknar tiden att kunna arbeta operationellt i bolaget så kan du ingå i vårt advisory board. Du bidrar då med din kunskap och ditt kontaktnät. I utebyte får du chansen att köpa in dig till en attraktiv värdering och du får även optioner i bolaget.

Medgrundare: Om du liksom jag brinner för att lösa ett av problemen och dessutom är sugen på en entreprenörsresa så ska du bli min medgrundare. Varje medgrundare har chansen att få ett ägande på upp till 20% av bolaget. Om det är viktigt för dig att ta ut en lön så finns den möjligheten också.

Min roll?

Jag är medgrundare och arbetar operationellt i bolagen som startas. Dessutom investerar jag 500 000 kr i varje bolag.

Vilket problem brinner du för att lösa?

PROBLEM 1: Minska alkoholsvinnet

PROBLEMEXPERTER: Louise Kallenberg och Jonas Egnell

VAD ÄR PROBLEMET?
Varje år häller bryggerier och vinimportörer ut stora mängder vin, öl och cider utan att det är något fel på produkterna. Att producera en flaska vin, transportera den över halva jordklotet för att hälla ut vinet i Sverige är korkat, onödigt och slöseri med jordens resurser.

VAD VILL VI GÖRA?
Vi vill stoppa det onödiga alkoholsvinnet och hjälpa bryggerier, vinimportörer, Systembolaget och krögare att ställa om till en mer hållbar affär.

HUR KAN DU BIDRA?
Advisory board:
Vi söker personer med stor kunskap och brett kontaktnät bland vinimportörer, bryggerier, Systembolaget och krogar. Du ska hjälpa oss att komma med kloka inspel och öppna dörrar.

Medgrundare: Vi söker en CTO/utvecklare som vill bygga den tekniska plattformen. Vi söker även en VD som är bra på försäljning. Kunskap/kontakter inom branschen är en fördel men inte ett krav.


ANSÖK HÄR!


PROBLEM 2: Bostadsrätt utan kontantinsats

PROBLEMEXPERT: Susan Jokinen

VAD ÄR PROBLEMET?
Tröskeln att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm och flera andra platser är för hög. Många förstagångsköpare som saknar en kontantinsats tvingas istället hyra andrahandslägenheter till skyhöga hyror som gör det omöjligt för dem att spara ihop till en kontantinsats för ett framtida boende. Regeringen tittar på ett förslag om garantilån till förstagångsköpare, men det är inte tillräckligt för att lösa problemet. 

VAD VILL VI GÖRA?
Vi vill bryta den onda spiralen och göra det möjligt för bostadsköpare som saknar kontantinsats att komma in på bostadsmarknaden. Genom ett innovativt samarbete mellan bostadsutvecklare, pensionsstiftelser och banker kan vi erbjuda bostadsrätter till ett lägre pris och utan att du måste betala en kontantinsats. 

HUR KAN DU BIDRA?
Advisory board: Vi söker personer med stor kunskap och brett kontaktnät inom finansvärlden med fokus på pensionsstiftelser och banker. Du behöver ha erfarenhet av finansiering av olika fastighetsprojekt. Även personer med brett kontaktnät inom fastighetsutveckling och dess finansieringsformer är intressant.

Medgrundare: Vi söker en driven VD som aldrig ger upp. Du behöver förstå hur banker och pensionsstiftelser resonerar och det är en fördel ifall du har ett bra och brett kontaktnät inom fastighetsfinansiering.


ANSÖK HÄR!


PROBLEM 3: AI-assisten som löser dina juridiska utmaningar

PROBLEMEXPERT: Alvaro Castro

VAD ÄR PROBLEMET?
Som företagare ställs du ofta inför juridiska frågor som du saknar svar på. Sällan har du en juristanställd och då kan du antingen chansa på att googla fram svaret eller att anlita en extern jurist som kostar mycket pengar. 

VAD VILL VI GÖRA?
Vi vill bygga en legal AI-assistent där du som företagare kan ställa dina bolagsrättliga och arbetsrättsliga frågor och få tillbaka ett utförligt svar med hänvisning till lag och där relevanta dokument automatiskt genereras.

HUR KAN DU BIDRA?
Advisory board: Vi söker personer med djup teknisk kompetens inom generative AI och machine learning. Vi söker även partners på advokatfirmor som arbetar med bolagsrätt och arbetsrätt. Ditt uppdrag blir att ge support i arbetet med att ta fram tjänsten.

Medgrundare: Vi söker en CTO/utvecklare med kunskap inom machine learning som vill bygga den tekniska plattformen.


ANSÖK HÄR!


PROBLEM 4: Billigare mat

PROBLEMEXPERTER: Maria Pellborn, Mikael Samuelsson, Alexander Veztman, Martin Björklund, Simon Sandehl, Fredrik Nedmark, Michael Goldman, Fredrik Holmvik, Jacob Hallberg.

VAD ÄR PROBLEMET?
Matpriserna har ökat 20% bara det senaste året. Varje hushåll har ca 7-10 recept de lagar frekvent, de äter oftast samma sak till frukost och köper ungefär samma förbruknings- och hygienartiklar i matbutiken. Det innebär att varje hushåll har ett fåtal ingredienser och produkter som de köper väldigt mycket av under ett år och som står för en stor del av deras matbudget.

VAD VILL VI GÖRA?
Vi vill hjälpa hushållen att spara tusenlappar genom att sänka priserna på de matvaror de handlar mest av.

HUR KAN DU BIDRA?
Advisory board: Vi söker personer med stor kunskap och brett kontaktnät inom dagligvaruhandeln. Du har erfarenhet av att driva matbutik eller chefsposition hos en större producent/distributör eller logistikpartner. Du ska hjälpa oss att komma med kloka inspel och öppna dörrar.

Medgrundare: Vi söker en CTO/utvecklare som vill bygga den tekniska plattformen. Vi söker även en VD som är bra på försäljning. Kunskap/kontakter inom branschen är en fördel men inte ett krav.


ANSÖK HÄR!


PROBLEM 5: Smartare bostadsköp

PROBLEMEXPERTER: Jesper Carlsson, Philip Rehus

VAD ÄR PROBLEMET?
Att köpa en bostad är den största investeringen en privatperson gör. Trots det tvingas bostadsköpare fatta sina köpbeslut under kort tid baserat på knapphändig information om objektet och dess potentiella risker och möjligheter.

Kollade du verkligen upp allt inför ditt senaste bostadsköp? Hur mycket sol får du in i lägenheten och på balkongen under årets alla månader? Hur stor är risken för översvämning? Hur är vattenkvalitén? Vilka luftföroreningarna finns i området? Finns bygglov och detaljplaneprojekt i närheten som i framtiden kan komma att påverka din utsikt? Hur långa är köerna till skolor och vilka betyg går eleverna ut med? Från vilka restauranger kan du få mat hemkörd?

Alla dessa parametrar påverkar din livskvalité och har betydelse för hur du kommer att trivas med ditt nya boende. 

VAD VILL VI GÖRA?
Vi vill hjälpa bostadsköpare att bli smartare och mer nöjda med sina bostadsaffärer. Genom att samla ALL tillgänglig data om boendet, området och livskvalitén kan vi hjälpa fler bostadsspekulanter att fatta rätt beslut. 

HUR KAN DU BIDRA?
Just nu söker vi inga specifika roller, men hör gärna av dig ifall du tror att du kan bidra.

Så funkar det

Vi tror att du bygger ett bättre bolag ifall du utgår från verkliga problem och låter allmänheten, kunderna och entreprenörerna samarbeta kring en lösning där alla som bidrar får ett ägande i bolaget.

 1. Breakits läsare har skickat in över 450 problem
 2. Av dessa problem har vi valt ut 5 st som vi ser har störst potential att bli framgångsrika bolag.
 3. Nu är vi på jakt efter de bästa entreprenörerna med de främsta egenskaperna för att lösa respektive problem.
 4. Vi letar också efter ett advisory board med de klokaste personerna som har de bästa kontaktnäten och som kan styra oss i rätt riktning.
 5. När teamet är på plats och problemet validerats ytterligare så startas ett bolag och alla som bidragit (problemexperter, medgrundare och advisory board) får ett ägande i bolaget.
 6. Vi investerar 500 000 kr i det nya bolaget.
 7. Vi bygger den första versionen av lösningen som vi testar på utvalda användare.
 8. När vi har en fungerande produkt börjar vi marknadsföra oss mot fler kunder.
 9. Vi skalar upp och tar in riskkapital när vi ser att kunderna uppskattar vår produkt och är beredda att betala för den.

Vi är en bolagsbyggare med en annorlunda filosofi

Många bolag startas av några grundare med en affärsidé. Vi tänker tvärt om. För oss börjar varje bolagsbygge med ett problem. Därefter hittar vi problemlösarna (entreprenörerna) och med hjälp av dem och de potentiella kunderna tar vi fram lösningen (affärsidén). 

9 av 10 startups misslyckas. De flesta gör det eftersom de inte lyckas lösa ett verkligt problem för sina kunder. Om du börjar med lösningen (affärsidén) och inte problemet så är det stor risk att du lurar dig själv till att lösa problem som ingen har. 

Vi tror att om du har mycket större chans att lyckas ifall du börjar med att identifiera ett problem och en kund som är villig att betala för att få problemet löst.

Varför lyckas vissa startups och andra inte?

Entreprenören och investeraren Vigor Sörman är initiativtagare till startup:zero. Under de senaste åren har han plöjt böcker, poddar, artiklar och forskningsrapporter i jakten på svaret alla entreprenörer söker: varför lyckas vissa startups när alla andra misslyckas? 

Det visar sig att många framgångsrika startups följer ett visst mönster. Utifrån dessa insikter har Vigor tagit fram en formel för att bygga nya startups. Det är denna formel vi använder oss av på startup:zero. Vigor är själv aktiv i bolagen som startas och investerar sina egna pengar.

Sitter du på ett problem, men hann inte skicka in?

Lugn! Vi är alltid på jakt efter bra problem och utvärderar problem löpande. Vi letar efter alla typer av problem i vardagen, på arbetsplatsen, i samhället och på jordklotet som folk är beredda att betala för att få lösta. Det får gärna vara problem som gör livet lite enklare och världen lite bättre. Det är en fördel ifall du har egen erfarenhet av problemet. Bra problem brukar ofta bocka av en eller flera av punkterna nedan:

 • Ett problem som många har.
 • Ett växande problem.
 • Problem som är prioritera och viktigt för folk att lösa.
 • Problem som folk är beredda att betala för att få det löst.
 • Problem som folk har ofta – förekommer med hög frekvens.
SKICKA IN DITT PROBLEM

Har du frågor?

Vigor Sörman
vigor.sorman@gmail.com

Vigor Sörman är entreprenör, investerare och initiativtagare till startup:zero.